amanta | EL TURISME MUSICAL COM A MOTOR ECONÒMIC DE LA COMUNITAT VALENCIANA
335
post-template-default,single,single-post,postid-335,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

EL TURISME MUSICAL COM A MOTOR ECONÒMIC DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Aquest dimarts s’ha presentat l’Anàlisi del posicionament turístic de l’activitat musical en la Comunitat Valenciana, un estudi que ha estat realitzat fruit de la col·laboració entre l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i l’Agència Valenciana de Turisme.

L’acte ha comptat amb les intervencions de Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme; Luis Óscar Garcia, president de MusicaProCV; i José María Nácher, director científic de l’informe i professor titular d’Economia Aplicada de la Universitat de València (UV).

Els tres intervinents han coincidit en assenyalar les virtuts de la música com a element dinamitzador de l’activitat turística en la Comunitat. D’aquesta manera, Francesc Colomer ha recordat el compromís de l’administració amb el turisme musical, expressió de la nostra hospitalitat, cultura i capacitats creatives. Per la seua part, Luis Óscar García ha explicat que la música en directe ja és des de fa temps un sector estratègic en Estats Units i en molts països d’Europa i que en la Comunitat existeixen factors que, a mitjà termini, ens permetran igualar-nos al nivell d’eixos llocs que fan de la música un element de creixement social i econòmic. En eixe escenari, també ha subratllat la importància de la professionalització i la cooperació entre agents locals per a consolidar el mercat valencià i el repte que suposa l’estructuració de la indústria musical. Per últim, José María Nácher ha enumerat els avantatges i hàndicaps de la Comunitat en aquest àmbit. Eixes capacitats i dificultats competitives es troben en l’esmentat document, cridat a exercir de guia en la presa de decisions de tots els actors implicats.

El turisme musical
L’Anàlisi del posicionament turístic de l’activitat musical en la Comunitat Valenciana parteix de la consideració de les indústries culturals i creatives com un motor d’especialització en activitats d’alt valor afegit. D’aquesta manera, fomenten la creació de llocs de treball, impulsen la I+D+i, potencien el capital social i milloren la connectivitat global. Així mateix, augmenten el dinamisme social i relacional del territori i incrementen el seu atractiu residencial. En eixe context, la música s’erigeix com un element central, gràcies a la capacitat per a connectar les persones i al potencial econòmic de les actuacions en directe.

En eixe sentit, l’informe valora molt positivament l’aposta de l’Agència Valenciana de Turisme pel turisme musical. Un compromís que s’ha fet efectiu a través de la creació de les marques mediterranew fest i mediterranew musix, pensades per tal d’aprofitar les bases turístiques de la Comunitat i el seu prestigi en el terreny musical i en l’organització d’esdeveniments de música en directe. Així, els dos segells creats per l’Agència canalitzen experiències de qualitat, amb responsabilitats ètiques i professionals, creadores d’ocupació i que fomenten un nou model productiu.

D’altra banda, el text identifica tres segments diferenciats als quals dirigir-se: un turisme professional musical (el sector educatiu i la indústria), amb una important despesa mitjana i amb capacitats per a crear marca musical; un turisme cultural musical (intèrprets i audiències), amb interessos creatius i culturals i, també, amb ganes de conèixer el destí i la seua població; i un turisme d’oci musical, centrat bàsicament en l’experiència musica in situ.

Avantatges i debilitats de la Comunitat
L’esmentat informe també analitza les fortaleses i debilitats de la Comunitat Valenciana en aquest terreny. Així, s’estableix una guia per a orientar les polítiques públiques i la necessària col·laboració amb el sector privat.

Pel que fa als punts forts, el text ressalta l’important patrimoni musical valencià (amb compositors com Joaquín Rodrigo o manifestacions como el Misteri d’Elx) i l’alta densitat d’intèrprets. Aquest fet troba la seua plasmació en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una entitat que desenvolupa una gran quantitat de concerts i activitats educatives. També es mencionen altres iniciatives com el Palau de la Música de València, el Palau de les Arts o el Berklee College of Music. Por últim, el document recull el posicionament de la Comunitat com a terra de festivals aprofitant el seu atractiu turístic.

En canvi, este treball subratlla la necessitat d’enfortir el teixit productiu turístic-musical propi. Aquest dèficit professional i empresarial en l’àmbit musical s’observa en quasi tot el territori espanyol. Tanmateix, s’han de destacar projectes de col·laboració sectorial com MusicaProCV i el treball de la patronal Hosbec de Benidorm com a bons exemples de la connexió de l’activitat turística i la música. De la mateixa manera, projectes com La Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend estan exercint una importància vital en l’impuls d’estratègies de vertebració del sector i la consolidació de la indústria musical i la seua vinculació amb altres sectors productius.

Línies d’acció futures
L’estudi conclou amb unes línies d’acció futures que han estat plantejades per a seguir treballant de manera conjunta en la consolidació dels objectius. Entre les activitats reflectides destaquen l’elaboració d’un catàleg que incloga el conjunt d’agents professionals de la música en directe (públics i privats) a nivell de Comunitat; el desenvolupament d’estratègies que permeten alinear les accions de les diferents administracions amb la indústria musical per a optimitzar recursos i canalitzar les accions de manera conjunta; potenciar la professionalització i l’ocupació estable en el sector; i també millorar la normativa legal i la inseguretat jurídica amb la que es troben els promotors en l’organització de concerts. Així mateix, es preveu que la indústria musical establisca aliances amb altres sectors productius, com el de l’hostaleria o la restauració, per a desenvolupar accions que permeten millorar la qualitat en l’oferta turística de la Comunitat. En eixe sentit, La Fira Trovam! exerceix un paper important com a lloc de trobada professional per aprofundir en aquests aspectes i posar en marxa aquestes accions.