16 Mar La indústria musical valenciana s’enfronta a possibles pèrdues de més de 8,5 milions en els propers dos mesos
La crisi sanitària de la Covid-19 està afectant greument el sector musical valencià. La indústria musical de la Comunitat s’enfronta a possibles pèrdues d’8.660.000 euros fins a finals de maig, segons un primer balanç realitzat per diferents col·lectius professionals en què han estat consultades més de 40 empreses valencianes del sector des de l’Associació de Promotors (MusicaProCV ), mànagers (Valencian Music Association – Fira trovam!), sales (A Viu!) i altres empreses artístiques de la Comunitat.
La pandèmia de la Covid-19 ha provocat multitud de cancel·lacions i ajornaments de concerts i esdeveniments musicals fins a finals de maig. Així mateix, hi ha hagut una dràstica aturada en la venda d’entrades que augura un futur proper de gran incertesa. La cadena de valor musical valenciana, formada per prop de 30.000 professionals a la Comunitat Valenciana entre artistes, promotores, mànagers, productores, sales, tècnics, agències de comunicació i ticketing i ocupacions auxiliars (seguretat, càtering), travessa aquesta crisi en una situació de profunda inestabilitat, patint un impacte econòmic que no sabem quant de temps durarà.
Es manté la major part de la programació i es garanteix la devolució d’entrades
De moment, les promotores musicals mantenen la major part dels esdeveniments programats, especialment a partir del mes de maig, i garanteixen la protecció dels drets dels consumidors en els casos de cancel·lació o ajornament dels esdeveniments. Així mateix, ofereixen la màxima seguretat a les persones que ja han adquirit o vagen a adquirir entrades per assistir als concerts en els propers mesos (a partir de quan les autoritats ho permeten), garantint al 100% la protecció dels drets dels consumidors en els suposats casos de cancel·lació o ajornament d’esdeveniments, donant l’opció a què tinguin assegurada la devolució dels imports de les entrades.
Necessitat d’ajudes per mantenir viu un sector d’alt valor productiu
Si la situació no millora, la previsió de pèrdues pot arribar a ser molt més gran amb l’arrencada de la temporada alta i l’arribada dels festivals d’estiu, amb els que la Comunitat Valenciana és una de les dinamitzadores de l’economia més destacades de l’Estat .
Per tot això, els professionals de sector insten les administracions a què tinguen en compte aquesta realitat i estudien mesures que garanteixin la supervivència del sector.
En aquest sentit, el president de l’Associació de Promotors Musicals i membre de la junta directiva de la Federació de Música d’Espanya (ES Música), Luis Òscar Garcia, afirma que “mentre duri aquesta crisi sanitària, les empreses musicals no hauríem de fer-nos càrrec de cap pagament a Hisenda, Seguretat Social, ni subministraments. El sector necessitarà ajudes per poder fer front a les nòmines dels treballadors, pagaments d’hipoteques, lloguers, proveïdors, etc. “.
“Cal tenir en compte que l’impacte de la crisi del coronavirus en la música serà molt més acusat i durarà més que en la majoria d’altres sectors; per tant, la recuperació del sector musical serà llarga i lenta, i serà necessari un esforç per poder mantenir la competitivitat de la nostra indústria musical “, ha subratllat Luis Òscar Garcia.