25 Mar La indústria valenciana de la música en directe trasllada a les administracions un paquet de mesures per pal·liar les conseqüències de la crisi de la Covid-19
Els artistes i les empreses valencianes dedicades als esdeveniments musicals en directe estan patint un dany sense precedents arran de la crisi motivada per la Covid-19. La cancel·lació i l’ajornament de nombrosos concerts i festivals estan afectant greument la indústria musical, un dels sectors estratègics més importants en la dinamització econòmica, social i turística del nostre territori i que genera 3.000 milions d’euros a l’any a la Comunitat Valenciana. A més, la paralització total de la venda d’entrades fa preveure que les conseqüències negatives per a aquestes activitats s’allargaran més enllà de el període de confinament de la població, just a les portes de la temporada alta i dels festivals d’estiu.
Per aquest motiu, les més de 30 empreses i entitats reunides en l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), la Valencian Music Association (VAM!), La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe En Viu! han presentat a la Conselleria d’Educació i Cultura (IVC), Turisme Comunitat Valenciana, diputacions i als principals ajuntaments un pla d’acció amb l’objectiu de pal·liar els danys immediats, a mig i llarg termini provocats per la pandèmia. En primer lloc, aquestes organitzacions plantegen la necessitat de considerar la cultura com un bé de primera necessitat. D’aquesta manera, es reconeixeria la seua importància en la construcció dels valors simbòlics i en la configuració de la identitat de la societat, especialment en temps de crisi. A més, s’admetria la seva importància estratègica en el desenvolupament econòmic, social i turístic i, per tant, la seva continuïtat seria de vital importància.
Mesures econòmiques
D’altra banda, el sector reclama un pla de xoc amb fons específics que tracte de mitigar els efectes del coronavirus i contribuesca a recuperar l’activitat econòmica. Entre les mesures s’inclou l’activació d’un pla d’acció i incentius en coordinació amb la indústria valenciana. Així mateix, es proposa la creació d’un fons autonòmic de 10 milions d’euros per finançar les necessitats immediates del sector. Aquest fons hauria de contemplar una línia de crèdits variada (des de microcrèdits de 3.000 € a préstecs de 200.000 €) amb condicions avantatjoses per part de l’Institut Valencià de Finances (IVF). Finalment, se suggereix el pagament immediat de les subvencions pendents; la reestructuració i ampliació del pla d’ajudes per al període 2020-2022; i la creació d’una línia específica destinada a la subvenció de l’import de les entrades de manera que els organitzadors puguen oferir preus de taquilla més assequibles.
Augment de les contractacions públiques i pla de màrqueting per estimular el consum cultural
De la mateixa manera, les empreses del ram sol·liciten un augment de les contractacions públiques fins que el sector es recupere, donant prioritat a les empreses valencianes. També plantegen el pagament de bestreta d’una part de l’import de les contractacions públiques; la participació de l’administració en la coordinació del calendari d’esdeveniments musicals i culturals per reubicar les activitats anul·lades; la redefinició de la causa de “força major” per a la cancel·lació i ajornament de concerts, amb l’objectiu de facilitar la reprogramació sense perjudicar a cap de les parts; i la coordinació entre administracions en la reubicació dels esdeveniments gestionats per les institucions públiques i en la concessió i tramitació de llicències.
Igualment, es contempla el desenvolupament d’un pla de comunicació i màrqueting per estimular el consum cultural i l’assistència a concerts després de la superació de la crisi, dinamitzant fórmules com el bo cultural i altres mesures que faciliten la competitivitat del preu de les entrades.
Finalment, es reclama el suport ferm de les administracions autonòmica i local en les iniciatives plantejades al govern de l’Estat: reducció de l’IVA cultural i ús de fons públics per assegurar la supervivència i continuïtat del teixit cultural.
Aquestes propostes estan en sintonia amb la resta de les mesures exposades per artistes, creadors i músics, així com pels diferents col·lectius professionals del sector cultural espanyol i europeu. D’aquesta manera, es té en compte el comunicat fet públic per la Unió Europea el passat 19 de març en el qual s’aborda la necessitat de protegir la cultura davant la crisi de la Covid-19. Així mateix, l’informe ha estat realitzat en col·laboració i coordinació amb la Federació de Música d’Espanya, És Música, organisme que representa la indústria musical a tot l’Estat Espanyol.