amanta | Néstor Mir publica el disc ‘Un immens i infinit continent’
603
post-template-default,single,single-post,postid-603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Néstor Mir publica el disc ‘Un immens i infinit continent’

El cantant, compositor, guitarrista i agitador cultural Néstor Mir té nou disc: Un immens i infinit continent (Malatesta Records). L’àlbum es pot escoltar i adquirir en la plataforma Bandcamp.

Les cançons que conformen el repertori tenen origen en el viatge que l’artista i la seua família van fer al Canadà l’estiu del 2018. Segons explica el mateix músic, aquella experiència “va ser com una epifania”. Així, va copsar una realitat “més gran, més ampla, infinita, immensa”, mentre que Espanya li lliurava la imatge d’un país xicotet que “discutia per ser encara més xicotet”. D’aquesta manera, es va adonar que necessitava alliberar-se geogràfica i mentalment, deixar enrere el pòsit “catòlic, apostòlic i romà” del seu entorn habitual -malgrat ser ateu- i endinsar-se definitivament en una societat completament multicultural.

Com és natural, Néstor Mir havia de superar alguns obstacles per tal d’assolir aquest nou propòsit vital. Potser el més important d’ells era convèncer la parella per tal que tota la família l’acompanyara en la fugida. Així, l’artista va començar a escriure una pregària dirigida a la seua companya amb els objectius ben clars: reinventar-se i gaudir una nova aventura. Poc després de tornar del Canadà, el compositor ja havia enllestit “Vestit d’estiu”, primer avançament de l’àlbum. Musicalment, Mir va seguir el camí encetat en Home Gran, on revisava les cançons de Neil Young i introduïa veus amb ecos, guitarres netes amb cos i reverb, sintetitzadors i bases seqüenciades.

Al llarg de quasi un any, des de l’agost del 2018 fins l’estiu següent, el cantant va viure tota una odissea. D’una banda, va fer tots els preparatius per tal de marxar al país nord-americà al setembre del 2019. De l’altra, davant les circumstàncies i la impossibilitat d’acomplir el seu desig, va plasmar tots els sentiments que aquesta situació li provocava en les cançons que anava component. Per a escriure va escollir el valencià, llengua amb la qual ja havia cantat més d’una dècada enrere en aquella experiència artística titulada Incrustados en el escaparate. Ara, però, ho fa amb la seguretat narrativa i musical adquirida amb Home Gran.

 

La producció del disc

Una vegada preparat el repertori, al mes d’agost del 2019, Miquel Àngel Landete “Senior” li va demanar les maquetes gravades amb veu, guitarra i bases. Llavors, tots dos van començar el procés d’arranjar els temes -acurtar la durada, tallar parts redundants- i van abordar la millor manera de gravar el disc i amb qui. Finalment, els instrumentistes escollits van ser el guitarrista Pau Aracil (Arthur Caravan, Las Víctimas Civiles), el bateria Juan Barcala (Cándida) i el teclista Amadeo Moscardó (Alondra Bentley), amb els quals Néstor Mir va treballar les composicions per separat. D’aquesta manera, els va explicar exactament quina era la seua finalitat i quin so volia aconseguir.

L’àlbum es va enregistrar, mesclar i masteritzar durant el mes de novembre del 2019 als Little Canyon Studios de Burjassot (València). Un dels responsables de la instal·lació, Luis Martínez, va entendre perfectament el projecte des de l’inici i la seua implicació va ser tan gran que va assumir tasques de coproductor juntament amb Senior. El disseny del disc i la imatge de la campanya són obra d’Elena OrtoláJuan Torres (Ortogràfic Disseny).

“Néstor Mir dóna un pas significatiu en el seu creixement com a compositor de cançons i escriptor d’històries i es redibuixa nord-americà vestint amb la llengua de sa mare un recull de cançons directes, fresques i entretingudes”, afirma Miquel Àngel. I el mateix Landete conclou: “el viatge, físicament impracticable, ha esdevingut interior. Madurar, se’n diu”.

 

Néstor Mir: l’artista

Nascut al febrer del 1972 a València, Néstor Mir va encetar la seua trajectòria musical a mitjans de la dècada dels 90 al grup Eléctrica Malatesta. Posteriorment, va encapçalar la formació M, amb la qual va editar treballs com Mº1 (1997), Un juego de ti (1998), Sol turbado (2000) i Ojos de coral (2004). Finalment, el 2006 va començar a signar amb el seu nom. D’aquesta manera, ha publicat els discos De l’amour à l’abîme (2006), La Nuit Subatomique (2009), tots dos cantants en francés, així com La disolución doméstica (2013) i La batalla vital (2017), on unia tres de les seues passions creatives: la música, la literatura i el teatre. És fundador i responsable del segell Malatesta Records.

Així mateix, ha escrit diverses obres de teatre (entre les últimes cal destacar El Ring, del 2016, i La batalla vital, del 2018); ha participat, produït i dirigit diversos projectes d’arts escèniques i audiovisuals; ha publicat la novel·la La conquista del Oeste; i s’ha implicat en iniciatives culturals com trobades poètiques (Microbert), festivals multidisciplinars (Incrustados en el escaparate) i esdeveniments musicals (French Connection, Minifestival 4podo Itinerante, Día de la Música, Festival Directo en Escena).