amanta | La sala Opal de Castelló diu adéu després d’onze anys de concerts, esdeveniments i activitats culturals
746
post-template-default,single,single-post,postid-746,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

La sala Opal de Castelló diu adéu després d’onze anys de concerts, esdeveniments i activitats culturals

La sala Opal s’acomiada del Grau de Castelló després d’onze anys d’activitat professional dedicats a dinamitzar l’entorn del port de la capital de La Plana amb esdeveniments, concerts i activitats culturals. L’aturada d’activitat que ha imposat la crisi sanitària de la Covid-19 i la impossibilitat d’arribar a un acord amb el concessionari amb unes condicions temporals de lloguer més raonables, deixen en via morta la supervivència i viabilitat del projecte. “Han sigut onze anys d’esdeveniments i activitats culturals i onze anys de rigorós compliment de les nostres obligacions amb la propietat del local, pagant religiosament. Ara, tristament i sense marge de maniobra per negociar, hem de deixar unes instal·lacions a les quals vam posar nom i cognoms i vam activar com a referent d’esdeveniments a la nostra província “, explica Héctor Olaria, gerent d’Opal i director de la promotora Bemusic.

L’any 2019 havia finalitzat amb uns resultats molt positius i Opal havia projectat un 2020 apuntant lluny, marcant un calendari ambiciós d’esdeveniments i activitats culturals que seguís apostant per situar el port de Castelló i la seua àrea d’influència com un dels recintes més destacats en qualitat, varietat, amb una programació regular i estable durant tot l’any. No obstant això, l’esclat de la pandèmia va impactar de ple en la línia de flotació de la sala. Esdeveniments, concerts, casaments, shows, comunions, tot l’ampli cicle d’activitats que tenien tancat va quedar completament paralitzat, congelat, cancel·lat. A l’igual que tantes altres empreses i professionals del ram, la Covid-19 ha suposat la paralització completa de l’activitat d’aquesta sala.

Malgrat la situació, en Opal estaven convençuts de poder superar aquesta crisi i apuntaven al 2021 per anar reprenent la normalitat. El seu bon posicionament i l’excel·lent relació amb el món de la música, els artistes i les empreses d’esdeveniments els donaven bons motius i expectatives per a poder superar aquest parèntesi. Però per aconseguir-ho necessitaven comprensió per part de la propietat i l’acceptació d’unes condicions ajustades a la duresal de moment. “Preteníem un baló d’oxigen, però no ha pogut ser”, explica Olaria, “ens avalava la nostra trajectòria d’onze anys sense fallar, apel·lem a la sensibilitat i a cert compromís solidari dels propietaris, però la seua resposta negativa ha estat molt clara i demolidora. Així, d’un dia per l’altre, ens hem vist desallotjant el local sense marge de maniobra per negociar i poder donar continuïtat a onze anys de treball”.

Una programació musical d’alt nivell en una ciutat moderna
Enrere queden 11 anys d’àmplia i eclèctica programació d’esdeveniments i celebracions, d’entre els quals destaquen sens dubte els més de 200 concerts i xous en directe que han posicionat la sala Opal com un dels llocs musicals més emblemàtics de la Comunitat Valenciana. Vetusta Morla, Loquillo, Leiva, Rozalén, Raimundo Amador, Pitingo, Love of Lesbian, Los Enemigos, Cathy Claret, Rosana, Albert Pla, Ismael Serrano, Izal, Los Ilegales, Lori Meyers, Kiko Veneno, Fuel Fandango, Juan Perro, Ángel Stanich, Miriam Rodríguez, Supersubmarina, Revolver, Wyoming y los Insolventes o el castellonenc Morcillo són alguns dels noms que han fet d’Opal un dels llocs musicals de referència. El recinte també va acollir memorables actuacions de festival Tanned Tin, celebracions universitàries (25 aniversari de l’UJI), retransmissions de Ràdio 3 i un llarg etcètera d’esdeveniments que, combinats amb la gastronomia i el remodelat espai portuari, contribuïa decididament a posicionar Castelló al circuit estatal de gires musicals i escèniques.

Un projecte amb identitat i estratègies pròpies
El projecte Opal es va anar coent a foc lent, veient la necessitat a Castelló d’un recinte de més aforament que pogués complementar la programació de petits locals com el Four Seasons, Veneno Stereo, Rico Amor, D’Leyend, etc, que aprofités les sinergies dels grans festivals com el FIB i que, amb la creació de la Universitat Jaume i i les obres del port d’obertura cap a la mar, anaven a permetre el desenvolupament d’un espai jove, fresc, cultural, eclèctic i multidisciplinar. Així ha sigut la identitat que Opal s’ha forjat durant tots aquests anys.

El seu equip s’acomiada amb la cara ben alta i amb l’orgull d’haver enriquit l’activitat cultural i els esdeveniments a Castelló. I se’n van agraint el suport a les autoritats i a totes les persones que van confiar en el projecte: artistes, agències, tècnics, mitjans de comunicació, empreses proveïdores, professionals de serveis, tècnics de seguretat, cambrers, etc. Amb la seua existència, Opal ha dinamitzat centenars de llocs de treball en un dels sectors estratègics de major importància a la Comunitat Valenciana.

Pel que fa al futur pròxim, Héctor Olaria i el seu equip de Bemusic continuen en el sector dels esdeveniments, la cultura, la restauració i l’oci. Actualment estan desenvolupant un projecte d’expansió del Nudo Beach Club, lloc que gestionen des de fa anys a primera línia de mar on ja han tingut ocasió de celebrar esdeveniments com el 50 aniversari de la refineria BP, el 40 aniversari de Quimilamel, concerts, etc. En 2021, Bemusic tornarà a programar molts dels seus grans projectes com el Peníscola from Stage, així com concerts en tot el territori nacional.

Finalment, i malgrat les circumstàncies, Olaria no descarta que Opal puga ressorgir en un futur. La consolidació de la marca després d’onze anys d’activitat i la confiança demostrada pel públic castellonenc són elements que conviden a pensar en la reactivació del projecte quan la situació ho permeta.