amanta | Versonautas publica el seu primer llarga durada, Astro Azul
664
post-template-default,single,single-post,postid-664,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Versonautas publica el seu primer llarga durada, Astro Azul

Versonautas, el projecte conjunt d’Ana Sanahuja i Roqui Albero, publica el seu àlbum de debut: Astro Azul. Es tracta d’un treball conceptual que versa sobre l’origen, entés com un punt de partida que pot ser un naixement, una metamorfosi, un canvi de paradigma o un inici transformador. El disc s’edita a través del segell barceloní Discos Flotantes, pertanyent a la companyia UnderPool, especialitzada en jazz i músiques improvisades. Les onze cançons del repertori es poden escoltar a SpotifyApple Music i d’altres plataformes digitals.

Després de més de sis anys de travessia i 130 concerts a l’Estat Espanyol i Cuba, Ana Sanahuja (veus, piano, teclats, sintetitzadors i efectes) i Roqui Albero (veus, trompeta, flugelhorn, electrònica i efectes) han decidit plasmar la seua particular fusió de música, poesia i performance en una primera gravació. Al llarg d’aquests anys, han encunyat les expressions “versopsicodèlia” i “spoken song” (cançó parlada) per tal de fer referència a la seua experimentació sonora.

El repertori d’Astro Azul sorgeix d’eixe lloc profund, obscur i sincer que habita en tots nosaltres. És un ens desconegut que ens xiuxiueja missatges i ens impulsa a plasmar-los en una obra creativa. Per tal de recrear el seu univers, el duet fa servir pianos, trompetes, veus cantades i recitades, sintetitzadors i efectes sonors (reclams d’ocells, etc.). “L’Astre Blau és el començament, l’estrella més jove de l’espai. L’Astre Blau és l’abandonament del no res per començar a bategar”, afirmen.

Segons l’il·lustrador valencià Carlos Maiques, no és fàcil definir l’estil o el gènere d’Astro Azul, però, en la seua opinió, “això és bo”. “No fa molt vaig llegir, en la secció d’economia d’un diari, una cosa semblant a: si li resulta fàcil descriure el seu treball, és que va a desaparéixer”, conclou l’artista.

Producció i col·laboracions
L’àlbum ha sigut produït per Pablo Martín Jones, mentre que Carles Campi Campón s’ha encarregat de la mescla i la masterització. Ambdós van ser guardonats l’any 2018 amb un Premi Grammy Llatí a la millor gravació de l’any per la cançó “Telefonía” del disc Salvavidas de hielo de Jorge Drexler. Un treball que també va ser reconegut amb el Premi Grammy Llatí al millor àlbum de cantautor. El mateix Campi Campón ha explicat que “Versonautas ha trobat una nova fórmula, una simbiosi única, innovadora i personal d’unir música i poesia”.

D’altra banda, Astro Azul s’ha enriquit amb algunes col·laboracions il·lustres. Així, Jorge Drexler, Sílvia Pérez CruzChipirón de Cádiz i Raúl Rodríguez han enregistrat unes dècimes sobre les suggeridores melodies del duet. Drexler també ha mostrat el seu entusiasme al participar en aquest projecte. “VQN! Vanguardia, Qualitat, Nivell!”, va proclamar l’artista de Montevideo després de gaudir del videoclip de la cançó “Avatar extinto”, primer single del disc.

Astro Azul es presentarà durant el mes de març a diverses ciutats espanyoles. En primer lloc, el duet actuarà al Teatro del Barrio de Madrid el dissabte 21 de març. Una setmana més tard, Versonautas ocuparà les taules de la Sala Carme Teatre de València els dies 27 i 28 de març. Així mateix, la seua poesia ressonarà en festivals i circuits artístics d’Alacant (Sala El Taller Tumbao, 1 de març); Albacete (Sala La Cachorra Yeyé, 11 de març); Las Palmas de Gran Canaria (Teatro Guiniguada, 18 de març; Castillo de Mata, 19 de març); i Sant Feliu de Llobregat (Cicle ContraBaix, 20 de març).

Versonautas: biografia
El projecte va nàixer a finals de l’any 2013 entre València i Barcelona. Abans de coincidir a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Ana Sanahuja i Roqui Albero van residir a ciutats diferents com L’Havana, Nova York o Buenos Aires. Gràcies a les experiències viscudes, aquests esperits inquiets van adquirir unes mirades personals i transversals que, finalment, van confluir en Versonautas.

Al llarg de la seua trajectòria, el duo ha participat en festivals com la Mostra Viva – Cinema del Mediterrani, Russafa Escènica, MUV!, Cabanyal Íntim o Vociferio de València; el Trovam! (Castelló); Guardetxe (Sant Sebastià); Irreconciliables (Màlaga); Matarranya Íntim (Terol); Microfest (Osca); Cosmopoética (Còrdova); La Surada Poética (Santander); Poetodos (Fuendetodos); Barcelona Poesia; o Voix Vives (Toledo). També s’han de destacar actuacions a escenaris de València, Madrid, Barcelona, Guadalajara, Logronyo o Pamplona, així com a la Casa de la Poesia de l’Havana i a l’Espai Mejunje de Santa Clara (Cuba).

Durant aquests anys, Versonautas han creat altres tres espectacles: El banquet de les paraules, on van incorporar la gastronomia al seu menú escènic; Abraparaula, un projecte d’inspiració didàctica per tal d’acostar la poesia a l’alumnat de secundària; i Estima el teu ritme, on les melodies del duo acompanyaven els versos de Nicolás GuillénJaime Gil de BiedmaIdea VilariñoGioconda Belli o Vicent Andrés Estellés, entre altres escriptors.